top of page
Zoeken
  • Osteopathie Duyck

Blessurepreventie en osteopathie

Bijgewerkt op: 20 jul. 2020
Als osteopaat met achtergrond als studies als master in de bewegingswetenschappen, coaching en training ben ik sterk geïnteresseerd geraakt in blessurepreventie. Ik heb dan ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blessure preventie binnen basketbal en wat wij als osteopaat kunnen betekenen.


Over 2 seizoenen hebben we een screening protocol gebruikt om het volledige lichaam van de basketbalspelers van basketclub Waregem te screenen. Elke test die we uitvoeren evalueren we met de kleuren groen, oranje en rood. Een groene kleur is een goede evaluatie, een oranje kleur is een minder goede evaluatie en een rode kleur is een slechte evaluatie. Daarna hebben we gekeken naar het voorkomen van blessures het komende seizoen in relatie tot de evaluatie van deze verschillende testen en zijn tot volgende bevindingen gekomen:


1. Wanneer er minder dan 2 rode evaluaties van de testen in het onderste lidmaat werden teruggevonden, loopt de basketspeler minder risico op onderste lidmaat blessures (chi² = 15,703 en p = 0,0154).

2. Wanneer er meer dan 2 rode evaluaties van de testen in het rechter onderste lidmaat werden gevonden, loopt de basketspeler meer risico op rechter onderste lidmaat blessures (chi² = 14,066 en p = 0,0289).


Met een osteopatische screening kunnen we dus bepaalde risico factoren terugvinden in het lichaam waar een sporter moet aan werken of wij als osteopaat moeten oplossen om minder kans te hebben op blessures. Deze screening gecombineerd met functionele testen voor stabiliteit en kracht vormen een compleet blessure preventie programma voor elke sporter.


De testen die de osteopaat uitvoert houden in:

- Bewegingsamplitudo en eindgevoel testen van alle gewrichten

- Palpatie van spieren op pijn, tonus en trofek (kwaliteit van de spier)

- Oscillatie (beweeglijkheid) van de wervelkolom


Hieronder kan je enkele slides terugvinden uit de presentatie van mijn onderzoek:


166 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page